Dul, yetim ve muhtaçlık maaşına ilişkin tüm merak edilen soruların yanıtlarını vereceğiz. Yetim maaşı nedir ? Yetim maaşı ayın kaçında yatar ? Yetim maaşı anneye geçer mi ? Yetim maaşı neden kesilir ? Yetim maaşına kredi veren bankalar ve daha onlarca soru yanıtları haberimizde.
Yetim Maaşı Almak İçin Gerekli Şartlar
Yetimlik dünyanın en zor yaşanabilecek olayların başında gelir. Babanın vefat etmesiyle birlikte geride kalan çocuklara yetim denilmektedir. Devlet tarafından geride kalan evlatların barınma, eğitim ve diğer ihtiyaçları için yetim maaşı verilmektir. Peki, yetim maaşı ne kadar 2016 ? Yetim maaşını almak için ; vefat eden kişinin ölümden önce SGK primi ödüyor olması gerekmektedir. Eğer kişi herhangi bir güvencesi yokken vefat etmiş ise, geri kalan eş ve çocukları fakirlik maaşına başvurabilir.
Vefat eden kişinin eşine maaşın %50’si ve geride kalan çocukları %25 oranın maaş bağlanır. Eğer çocuk yok ise dul eşe maaşı %75’i, eğer eş yok sadece vefat eden kişinin anne, baba ve çocukları var ise %50 oranın maaş bağlanır. Yetim maaşı bağlanması bu şekilde gerçekleşir. Kısaca örnek vermek gerekirse; 1000 TL maaş bağlanacak ise dul eşe 500 TL 2 çocuğu da 250’şer TL maaş ödenir. Çocukları evlenirse yetim maaşı kesilir.
Yetim maaşı hesaplaması aşağıda ki gibidir. Bu maaşın belirlenmesi en büyük etken kişinin ölmeden önce ödemiş olduğu sigorta primleridir. Sigorta primleri hesaplanarak bir maaş ortaya çıkmaktır. İşte bu maaş yetim-dul maaş denilmektedir.
1-Dul eş % 75,
2-Dul eş % 50 (Memur olan veya memur emekli aylığı alan dul eş)
3-Bir Dul eş, bir çocuk % 60, % 30
4-Bir Dul eş, iki çocuk % 50, % 25 er,
5-Bir Dul eş, üç ve daha fazla çocuk Eş aylığın yarısını % 50, çocuklarda kalan yarısını eşit paylaşmaktadırlar.
6-Tek çocuk % 50,
7-İki çocuk % 40 ar,
8-Üç ve daha fazla çocuk % 100 ü geçmemek kaydıyla eşit paylaşmaktadırlar.
Yetim maaşı başvurusu nereye yapılır ? Yetim maaşı başvurusu yapmak için e devlet sistemini kullanabilirsiniz. Sistem üzerinden kolayca başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Peki, yetim maaşı alanlar ssk’lı çalışabilir mi ? İşte merak edilen diğer bir soruda budur. Yetim aylığı alan bir kişi işe başladığı tarihten itibaren yetim maaşı kesilir ve ödeme yapılmaz. Çünkü çalışanın primleri SKK tarafından izlenmektir. İş başı yaptığını gördüğü anda hemen maaş durdurulur. Yasa gereğince, yetim maaşı alırken sigortalı çalışmak yasaktır. Yetim maaşı alan çalışmaya başlarsa, maaşı kesilecektir.
Yetim Maaşı Bağlanması Ne Kadar Sürer ?
Yetim maaşına hak kazanan kişinin maaşın bağlanma süresi ortalama 1 ay civarındadır. Fakat başvuru sonrası gerekli araştırmalar yapıldığından dolayı, hemen başvurur başvurmaz maaş ödenmez. Başvuru yapan vatandaşın bu maaşı hak edip etmeyeceği için bir tetkik yapılır. Sonuç itibariyle yetim maaşı bağlanma süresi 2 aydır.
Son çıkan yasayla birlikte yetim maaşı alanların çeyiz parası verilmeye başladı. (Sadece kızlara) Çeyiz parası 5510 sayılı kanuna göre ödenmektedir. Yetim kalan kızlar için aylık ödenen maaşın 24 katı çeyiz parası olarak verilirken (Vefat eden kişi SKK veya Bağkur’lu olması şartı vardır.), yine yetim kalan kız için 12 katına kadar (Vefat eden kişi emekli sandığı olması şartı vardır.) çeyiz parası almaktadır. Örnek vermek gerekirse; vefat eden baba SKK’lı kızı da 500 TL yetim aylığı alıyor. Bu kıza toplam 12 bin TL çeyiz parası ödenir. Eğer emekli sandığına bağlı iken kişi vefat etmişse, geride kalan kızı 6 bin TL çeyiz parasını almaya hak kazanır. (Aylık tutar 500 TL üzerinden hesaplanmıştır.) Yetim maaşı evlilik parası bu şekilde hesaplanmaktadır.
Yetim maaşı evlenince kesilir mi ? Cevabı ise evettir. Sosyal Güvenlik Kurumu takibine takılan yüz binlerce kişi hem evlilik hayatı yaşayıp hem de yetim aylığı alıyor. Yapılan takip sonucunda bir çok bu aldıkları haksız paraları faizi ile geri ödemek zorunda kaldı. Dul ve yetim maaşı cezası güncel faiz oranları ile hesaplanarak alınmaktadır. Böylece yetim aylığı geriye dönük alınabilir mi sorularının net yanıtı oluşmuş oldu.
Yetim maaşı zammı memur zamlarından yararlanmaktadır.
No Comments