Kalite ve iş güvenliği uzmanı maaşları ne kadar ? A – B – C sınıfı uzmanlar ne kadar maaş ile çalışır ? İSG uzman maaş bordsunu etkileyen faktörler nelerdir ? İşte tüm sorular ve yanıtları… Kalite ve iş güvenliği uzmanları bazı sınıflara göre ayrılmaktadır. A, B ve C sınıfı olarak geçen kalite ve iş güvenliği uzmanlarının görev yerleri ve aldıkları maaşlarda değişiklik göstermektedir.
Türkiye iş güvenliği son yıllarda büyük gelişme gösterdi. Yeni çıkan iş kanunları ile birlikte işçi ve işverenlerinin korunması hedeflendi. İş kazalarında ölümlerde düşüş yaşanırken, çalışanlar bu konuda bilgilendirildi. İş yerlerinde çalışanların güvenliğini sağlamak üzere C sınıfı, B sınıfı ve A sınıfı İSG uzmanları olarak 3 sınıfa ayrıldı. Aşağıda daha geniş kapsamda ne iş yaptıklarını ne kadar maaş aldıklarını açıklayacağız.
Kalite ve iş güvenliği uzmanlarının sınıflara göre tanımları şu şekildedir;
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları (İSG)
Bu sınıfta yer alan kalite ve iş güvenliği uzmanları diğer seviyelerde de çalışabilirler. Çok tehlikeli iş yerlerinde olması gereken bir sınıftır. Bu sınıf duruma göre iş yerinin iş faaliyetlerini durdurma yetkisine sahiptir. İşçi sağlığını etkileyecek hatta ölümlere sebebiyet verebilecek durumlarda kullanılır.
Bu sınıfın yetki seviyesinin ve aldıkları maaşların daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. A sınıfı kalite ve iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin bazı sınavlara girerek yükselmeleri gerekiyor. Maaşları 8.000 TL’nin üzerindedir.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Maaşları (İSG)
Bu sınıftaki kalite ve iş güvenliği uzmanları tehlikeli nitelendirilebilecek kurumlarda çalışabilir. Aldıkları maaşlar C sınıfı olan kalite ve iş güvenliği uzmanlarına göre daha yüksektir. C sınıfında yer alan bir uzman sınava girerek B sınıfına yükselebilir. Maaşları 6.000 TL ile 8.000 TL arasında değişiklik gösterir.
C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı (İSG)
Az tehlikeli olarak faaliyetlerini yürüten iş yerleri için ayrılan bir sınıftır.Bu sınıfta yer alan kişiler sadece az tehlikeli olarak nitelendirilen iş yerlerinde çalışırlar. Maaşları diğer seviyelere göre daha düşüktür. Maaşları 5500 TL ile 8.000 TL arasında değişiklik gösterir.
No Comments