Mekatronik Mühendisliği Maaşları 2022

Mekatronik Mühendisliği Maaşları 2022

İş Dünyası Eyl 10, 2022 No Comments

Bilimin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte Mühendislik alanları da farklı farklı branşlara ayrılmaya başladı. Bu anlamda özellikle robotların ya da makinelerin endüstride sık sık kullanılmaya başlanması ile birlikte mekatronik mühendisliği ismi verilen modern bir program geliştirildi. Bu yeni mühendislik programı makinelerin daha fazla yararlı ve ergonomik şekilde tasarlanmasını sağlamak amacı ile Elektrik Elektronik makine ya da bilgisayar mühendisliğinin bir birleşimi halinde ortaya çıkmış olan bir mühendislik dalıdır.

Dolayısı ile bu üç mühendislik dalının ortak olan bir paydası olarak Mekatronik Mühendisliği son yılların en gözde mühendisliği olma aşamasında ilerlemektedir. Öz kaynakların ucuz şekilde kullanılabilmesinin sağlamak ya da iş gücünü azaltmak ve tüm bunları teknoloji ile paralel olarak yapma işi mekatronik mühendisliğinin temel görevidir.

Bu Mühendislik programının temeli 1970 yıllarında Japonya ülkesinde atılmıştır. Bir zorunluluk olarak ortaya çıkmış olan bu program ülkemizde de yoğun faaliyete girmiştir. Bu Mühendislik programlarından mezun olan bazı mühendislerin çalışma alanlarına göz attığımızda ofislerde 3 boyutlu tasarımlar yapan yazılım ya da otomasyon işlemlerinin yapıldığı bazı alanlar başta olmak üzere bazı Otomotiv firmaları ya da havacılık sektöründe uçak bakım ikmal servislerinde akıllı robot tasarımının yapıldığı merkezler ya da araştırma geliştirme çalışmalarının yapıldığı bazı firmalarda çalışırlar. Bu firmalar özel ya da devlete bağlı olarak çalışmak ile birlikte maaşlar da değişiklik göstermektedir.

Devlette Mekatronik Mühendisliği Maaşı

Kamu Kurum ve kuruluşlarında makine mühendisi olarak çalışmak isteyen Mekatronik Mühendislerinin, 2022 yılında belirlenen aylık maaşı ortalama olarak 7.000 TL ile 9.500 TL arası bir değerde değişebilen oranlarda olmaktadır. Tabi ki bu durumu etkileyen deneyim ve tecrübe gibi unsurlar vardır. Bu anlamda devlet kurumlarında Mekatronik alanlara olan ilgi arttıkça bu mühendislerin aldıkları maaş da bu oranda artmaktadır. Türkiye’de yeni gelişen bir sektör olduğu için koşullar şu an için kötü görünebilir.

Özel Sektörde Mekatronik Mühendisliği Maaşı

Orta ölçekli bazı firmalarda işe başlayacak olan bir mekatronik mühendisi genelde 7500 lira maaş alır. Bu kazanç sektörden sektöre de değişir. Tecrübe ilerledikçe bu maaş 10000 liraya kadar yükselir. En az 2 tane yabancı dil bilen mekatronik mühendisi, 15.000 lira maaş ile kendi alanında uluslararası düzeyde araştırma ya da geliştirme çalışmaları yürüten büyük ölçekli firmalarda rahatlık ile çalışabilir. Bir mekatronik mühendisi bu anlamda kendi maaşını belirler. Kendini geliştirmiş ve teknolojinin yeniliklerini yakından izlemiş olan bu mühendislerin işsiz kalma durumu imkânsızdır.

No Comments

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir