Otomotiv Sektörü günümüzde küreselleşen teknolojik dünyasının en büyük lokomotif sektörlerinden yalnızca birisidir. Bu anlamda Otomotiv Mühendisi olmak demek, yalnızca otomobillerin mühendislik hizmetini yapmak değil, tüm diğer motorlu kara taşıtlarının da; kamyon, tır, otobüs, traktör, minibüs, motosiklet tarzı araçların da mühendisliğini yapma anlamına gelir. Yani özetleyecek olursak; “otomotiv mühendisi” olma, “otomobil mühendisi” olma ile aynı anlama gelmemektedir.
Bu anlamda otomotiv mühendisliği alanı; Makine Mühendisleri, Elektrik Mühendisleri, Elektronik Mühendisleri, Yazılım Mühendisleri, Endüstriyel Tasarım ya da Tasarım Mühendislerinin otomotiv piyasasında uzmanlaşması ile oluşur ve zaman içerisinde kendiliğinden bir uzmanlık alanı haline gelir. Tüm bu saydığımız araçların tasarlanması, monte edilme işlemleri ya da demonte edilerek üretilmesi, satış süreci ve müşteriye hizmet, bakım ya da onarım servislerinin sağlanması işlemlerinden her biri otomotiv sektörünün çalışma alanına girmektedir.
Devlette Otomotiv Mühendisliği Maaşı
Otomotiv mühendisliği KPSS sınavının tercihlerinde yer almaktadır. Ama bugüne kadar kamu kurum ve kuruluşlarında bu alanda her hangi bir mühendis alımı gerçekleşme durumu olmamıştır. Makina Mühendisliği bölümünün bir alt programı olarak da kabul edilmektedir. Otomotiv üretimi ülkemizde tamamı ile özel sektörün elinde olduğu için, Otomotiv Mühendisliği de bu anlamda yerini özel sektörde alarak belirlemiştir. Bu anlamda devlette otomotiv sektörü maaşı diye bir tabir de bulunmamakta ve kişilerin ya özel bir kuruma dahil olmaları ya da belli bir düzeyde uzmanlaşarak kendiişlerini kurma alternatiflerine girişmeleri gerekmektedir.
Özel Sektörde Otomotiv Mühendisliği Maaşı
Günümüzde özel sektörlerde Otomotiv Mühendisliğinin Maaşları ortalama bir değer olarak 7000 TL ile 20000 TL arasında çok büyük değişkenlikler gösterebilmektedir. Otomotiv Mühendisliğinin Maaşlarında ki bu ciddi farklılığı, otomotiv mühendisi olan bireyin kişisel donanımlarına bağlı olabileceği gibi, hizmet aldığı şirketin özelliğine, kapasitesine, iş gücüne, piyasada oluşturduğu imajına göre de birçok farklılık arz edebilir. Mesela; bu anlamda otomotiv mühendisinin mühendislik eğitim düzeyi, bildiği yabancı dillerin çeşidi, sayıları ve seviyeleri, sosyal ilişkileri, iş deneyimi ve becerisi, yeteneği, akademik kariyeri, fabrika içinde üretimde ya da ofiste çalışması durumları çok önemli olduğu gibi çalıştığı şirketin Türkiye ya da Uluslararası platformda bulunan yeri, prestiji ya da imajı, ihracat ve ithalat durumu, üretiminde ki kapasite ve araç satışının hedefleri gibi birçok durumlara göre de farklılıklar sergileyebilir. Yani kısaca, her mühendislik alanında olduğu gibi bu mühendislik alanında da kişinin kendini geliştirmesi ve yenilemesi çok önemli olmaktadır.
No Comments