Çevre Mühendisliği Maaşları 2022

Çevre Mühendisliği Maaşları 2022

İş Dünyası Eyl 15, 2022 No Comments

Çevre Mühendisliği hakkında bilinmesi gerekenler

Üniversite öğrencileri için oldukça önemli olan meslek seçimleri kimi zaman detayları öğrenilmeden yapılabilmektedir. Bu da ilerleyen dönemlerde farklı alanlara yönelmeyi sağlayabiliyor. Günümüzde bu araştırmaların yapılabileceği ve kolaylıkla ulaşılabilecek birçok kaynak bulunmaktadır. Çevre mühendisliği de bu meslek dallarından bir tanesi. İşte çevre mühendisliği hakkında bilinmesi gerekenler.

Çevre mühendisliği nedir?

Çevre mühendisliği; insan sağlığına uygun şartların nasıl oluşturulacağının, doğal kaynakların nasıl kullanılacağının öğretildiği bir mühendislik/meslek dalıdır. Birçok mühendisliğin de derslerini içerisinde barındıran bu mühendislik dalı birçok şakalaşmaya da konu olan pisliklerle çalışma durumu değildir. Çevre mühendisliği uzmanlık alanından dolayı hiç bir zaman günümüz mesleği olmamıştır her zaman geleceğe yönelik çalışmalar içeren bir meslek dalıdır çünkü. Bayanlar tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Çevre mühendisliği temelinde atık su arıtımı, atık maddeler ve hava kalitesi koşulları bulunmaktadır. Çevreyi güzelleştirmek adına çalışmalar yapan bu mühendisler sağlık ile ilgili olduğundan genel yanılgıya düşülen çevre düzenlemesini yapan bir peyzaj mimarı değildir. Farklı birçok mühendislik dalının derslerinin de öğretildiği bir mühendisliktir.

Seçmeli derslerin içerisinde tıp fakültesi derslerinin bazılarının da olabildiğini belirtmek gerekir.

Devlette Çevre Mühendisliği maaşı

Devlette yani kamuda çalışmak isteyen çevre mühendisleri için maaşları hakkında genel bilgi verebilmek özel sektöre göre daha mümkün. Devlet sektöründeki kurumların vermiş olduğu maaşlar genelde birbirine çok yakındır. Çevre mühendisi olarak yeni mezun olmuş olan bir mühendis KPSS sınavına girerek bir kamu kurumunda görev alır ise 2022 yılı asgari ücret olarak 8.500 TL civarındadır. Bu taban ücret olarak düşünülerek kişinin evli ya da bekar, çocuğunun olup olmaması, yabancı dil bilgisi gibi ek faktörlerinde etkilediğini belirtmek gerekir. Ayrıca devlette de farklı kurumlarda az da olsa maaşların değiştiği söylenebilir(700–800 TL aralığında).Fakat tecrübeli olan bir çevre mühendisinin kamu sektörünü pek tercih etmeyeceği bilinen bir konudur. Çünkü maaş artışı konusunda zorlanabilirler.

Özel Sektöre Çevre Mühendisliği maaşı

Özel sektörde ise piyasa koşullarının serbestliği nedeniyle durum çok daha farklı olmaktadır. Yeni mezun olan bir çevre mühendisi ortalama 5.500-8.200 TL aralığında maaş alabilmektedir. Tabii ki burada da yabancı dil bilgisi, alınmış olan sertifikalar, diploma notu ortalamasının yüksekliği ek olarak artı olan faktörlerdir. Tecrübeli olan çevre mühendisleri tarafından özel sektör daha fazla tercih edilmektedir. Çünkü ek artılara sahip olmanın yanında tecrübe de önemli bir etken oluyor maaşı belirleme noktasında, özel sektörde tecrübeli bir çevre mühendisi maaşı 14.000 TL civarlarına kadar yükselebilmektedir. Bu yüzden birçok yeni mezunda başlangıç adımı olarak kamu sektörünü tercih ederek bu kurumlarda çalışıyorlar.

No Comments

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir