Genel anlamda en saygın meslek olarak kabul görülen mühendisliğin dallarından birisi olan tekstil mühendisliği son zamanlar içerisinde duyulmaya başlanan bir meslek olup ve işlevselliği konusunda oldukça merak edilen bir meslek grubu olmaktadır. Söz konusu olan bu tekstil mühendisliği mezunu kişiler, pamuk ya da yün ile alakalı olan bazı tekstil ham maddeleri kullanmak şartı ile mühendislik tekniklerini bir anlamda harmanlayarak yeni bazı projelerin geliştirilmesi amacı ile bu eğitimi alırlar.
Bu anlamda bahsi geçen tekstil mühendisleri 4 senelik eğitim sürecinin ardından ise mezun olarak genellik ile tekstil üzerine faaliyetler gösteren fabrikalarda da çalışırlar. Aslında bakıldığında tekstil mühendisleri; pamuk ya da yün ham maddelerinin işlenmekte olduğu bazı fabrikalar başta gelmek üzere tüm diğer bazı sektörlerde de çalışma imkânlarına sahiplerdir. Tekstil kimyası ya da tekstil teknolojisi üzerinde eğitim alan bu tekstil mühendisleri, bazı iplik dokuma fabrikalarında ya da kumaş boyama apre kısımlarında da görev almak üzere iş imkânları bir hayli yüksektir.
Söz konusu olan tekstil mühendisleri bir anlamda kendilerinden beklenen üst düzey çalışma temposunu ve konforluluğu sağlamak amacı ile çalışarak, sentetik ya da suni olan liflerin analiz edilmesi gibi bazı mühendislik işlemlerinin gerçekleştirilmesi alanında da çalışmalar yürütmektedir. Giyim ya da kuşam ihtiyacının kişiler için daima devam edeceği aşikârdır. Bu nedenden tekstil sektörü de her zaman arz talep döngüsünün süreceği ender bir sektör olacağından dolayı tekstil mühendislerine ihtiyaç hep olacaktır.
Devlette Tekstil Mühendisliği Maaşı
İTÜ ve bir kaç diğer üniversitede okutulan bu bölümden mezun olan kişilerin belli başlı devlet kurumlarına atanarak çalışma olanağı çok düşük bir ihtimal olmak ile birlikte, bu bölümü okuyan ve bitiren öğrenciler genellikle ya kendi işlerini kurarak büyümeyi hedefliyorlar ya da özel sektörde bir kuruma bağlı olarak çalışma durumunda kalıyorlar. Ama illa bir rakam vermek gerekir ise Tekstil mühendisleri yaklaşık olarak devlet kurumlarında 11,600 ile 14000 TL arasında düşük bir maaş almaktadırlar.
Özel Sektörde Tekstil Mühendisliği Maaşı
Bu sözünü ettiğimiz alandan mezun olan mühendis kişilerin özel sektörde alacakları maaşı belirleyen temel kriter, onların kendi tecrübeleri ve deneyimleri tarafından şekillenir. 5500 lira maaş ile işe başlayan bir Tekstil Mühendisi mezunu, süreç içinde kendini geliştirerek ve bazı deneyimler edinerek bu maaşı katlayabilir. Kendini bir düzeye kadar geliştirmiş olan bir Tekstil Mühendisinin maaşı yaklaşık olarak 7000 lira civarında değişmektedir.
No Comments