Biyomühendislik nedir?
Temel tıp birimleri ve mühendislik ilkeleri yönünde hareket eden, biyoloji ve moleküler alanlarını da kapsayan bilim dalına biyomühendislik denir. Bu bilim dalı ile ilgili tüm bilgileri öğrenip uygulayan kişiye de biyomühendis adı verilir. Yurt dışında biyomedikal mühendislik ve biyomühendisliği eş anlamlı olarak kullanıldığından dolayı Türkiye’de bu iki ayrı dal birbiri ile sürekli karıştırılır. Aralarındaki tek fark üniversitelerin programlara olan bakış açısıdır. Biyomühendislik ziraat ve yapay zekâ mühendisliğini kapsadığı gibi biyomedikali de içine alan geniş bir bilim dalıdır.
1.Devlette Biyomühendis Maaşı 2022
Devletin mühendislere verdiği maaşlar az çok tahmin bilinir. Yeni mezun olmuş bir biyomühendis 2022 KPSS ile atandığı durumda ortalama 13.500 TL alır. Bu verilen rakam ortalama bir rakamdır. Kişinin evli veya bekar, çocuklarının olup olmamasına göre değişiklik gösterebilir. Böyle bir maaş yeni bir biyomühendis için oldukça cazip gelebilir. Fakat 4 yıllık bir biyomühendis için bu durum dezavantaja dönüşür. Bunun sebebi ise meslekte yükselme olmamasıdır.
2.Özel Sektörde Biyomühendis Maaşı 2022
Devlette çalışan bir biyomühendisin maaşı kolaylıkla hesaplanırken özel sektörde bu durum biraz daha karmaşık bir hale dönüşebiliyor. Özel sektörde çalışmak isteyen bir biyomühendisin hangi üniversiteden mezun olduğuna, yabancı dil seviyesinin durumuna, referans belgelerine hatta sosyal yaşamındaki hayat tarzına bakarak da maaşı belirlenebiliyor. Bu durumda üniversiteden yeni mezun olmuş bir biyomühendis özel sektörde 7500 TL’ye de çalışabilir, 10000 TL‘ye de işe alınabilir. Biyomühendislik birden fazla mühendisliği içerisinde barındırdığından ötürü geniş bir çalışma imkânı da sağlar. Bunun yanı sıra kendini sürekli geliştiren bir mühendis 3-4 yıl sonra çok iyi maaşlar alma imkânına erişebilir.
Biyomühendislerin çalışma ortamları çok titiz ve güvenlik önlemlerinin de üst düzeyde olması gereklidir. Mesleki açıdan birçok tehlikeler ile karşı karşıya kalma durumu biyomühendislerin iş seçiminde dikkatli olmaları tavsiye edilir. Biyomühendisler dilerse üniversitelerde araştırma, öğretim görevlisi, doktora yaparak da akademik kariyerlerine devam edebilirler. Ayrıca tek bir dalda yoğunlaşarak alanında uzman olup, ithalat ve ihracatta da ülke çapında projelerde yer alabilirler.
3.Biyomühendislerin Görevleri
-Tasarladıkları projelerde uygun araçları ve yöntemleri seçerek geliştirmek,
-Yapacağı üretimin faydalı ürünlerden oluşmasını sağlamak,
-Hali hazırda bulunan yaşamdaki sistemlerin daha da geliştirilmesinde rol oynamak,
-Araştırma ve geliştirme departmanlarındaki genetiksel, biyokimyasal maddeleri, besin ve ilaçları uygun kullanılabilir hale getirmek için çalışmalarda bulunmak. Yani bu maddeleri biyolojik sistemle uyumlu hale getirmek.
-Bulunduğu önemli konumunun ciddiyetinde olarak araştırmalarda titiz, dikkatli ve sabırlı olmaktır.
No Comments