6 şubat tarihinde ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi derinden etkileyen deprem sonrası Kültür Sanat Muhabirleri Derneği deprem bölgesine bir ziyaret gerçekleştirdi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl, dördüncüsü düzenlenen “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” projesi deprem bölgesinde gerçekleşti.
Gazetecilerin Gaziantep ve Malatya ziyaretine, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü Destek Hizmetleri Daire Başkanı Sanem Arıkan, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk, Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman ve Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir eşlik etti.
Gaziantep, Kahramanmaraş ve Malatya’da zarar görmüş yapıları inceleyen gazeteciler Gaziantep’te Zeugma Mozaik Müzesi’ni, Malatya’da ise Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasını ziyaret etti. Gazeteciler Gaziantep’in İslahiye ilçesinde bulunan Kalyon Konteyner Kent’te ve Malatya’nın Battalgazi ilçesinde, İnönü Üniversitesi Teknopark bahçesine kurulan konteynerkentte depremden etkilenen vatandaşlarla iftar yaptı. Kukla sanatçısı Şafak Poyrazoğlu ise çocuklar için özel kukla gösterisi düzenledi.
‘Depremden etkilenen vatandaşlarımıza müzemiz ev sahipiliği yaptı’
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde inceleme yapan gazetecilere eşlik eden müze müdürü Özgür Çomak müzenin depremden çok az etkilendiğini belirtti. Çomak “Bina sallandı ama çok zarar görmedik. Müze o kadar sağlam ki; depremden etkilenen vatandaşlar buraya geldi. Sıcak suyumuz ilk günden beri vardı elektriğimiz hiç kesilmedi. İlk gün buraya sıcak çorba, makarna ve su geldi. Bakanlığımız bu müzeyi yaparken doğal afetleri de düşünmüş… Biz de afet acil eylem planlarımızı devreye soktuk.” diye konuştu.
Gaziantep’in bir gastronomi şehri olduğunu belirten Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk ise ” Gaziantep, Türkiye’de ekonomi, ticaret, tarım ve özellikle gastronominin nabzının attığı bir kenttir” dedi. Öztürk Zeugma Mozaik Müzesi’nin bayramdan sonra açılacağını ve müzenin ziyaretçilerle dolacağını ifade etti.
Müzenin en etkileyici eseri Çingene Kızı Mozaiği
Gazeteciler müzenin ün kazanmasında önemli rol oynayan Çingene Kızı Mozaiğini de yerinde inceledi. Çingene Kızı Mozaiği hakkında konuşan müze yetkilileri “Tüm dünya Zeugma Mozaik Müzesi’nden bu portre ile haberdar oldu, müze bundan sonra daha popüler hale geldi. Burada terapi oluyor çıkıyorsunuz. Burası müzenin terapi odası gibi.” açıklamalarında bulundu.
Kahramanmaraş’ta depremzedelerle buluştuktan sonra Malatya’ya geçen gazetecilerin buradaki ilk durağı ise Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü oldu.
‘Bu şehirlerimiz yeniden ayağa kalkacak’
No Comments